Wat hebben de laatste loodjes, Storystel, de stem van Frank Rigter en Marelle Boersma met elkaar gemeen?

Hieronder vertelt Ramon van Huffelen over ‘Portland’, Ramons debuut-thriller, die in mei 2022 uitkomt.

De laatste loodjes voordat een boek werkelijk wordt gedrukt

Er is een duidelijk verschil tussen een Word versie van een boek en een PDF versie die uiteindelijk druk-klaar is. In de Word versie mag nog tot op het laatste moment worden gewijzigd. Een PDF is onwijzigbaar en is bestemd voor de drukker. Alleen de allerlaatste fouten kunnen hier nog worden uitgehaald. Die hebben meer te maken hebben met de afbrekingen aan het einde van een zin (dat doet een programma automatisch, maar niet altijd goed). Bij Engelse woorden bijvoorbeeld gaat het wel eens mis. Inkjetprinter werd bijvoorbeeld afgebroken tot in-kjetprinter terwijl het ink-jetprinter moet zijn. Kleinigheden, maar voor een detaillist als ik ben, erg belangrijk.

Ook is de pagina-indeling van belang. De verschillen tussen een aantal hoofdstukken geef ik aan met een * en soms komt die net onderaan de laatste pagina terecht, terwijl het hoofdstuk op de volgende pagina begint. Mooier is het als de * dan ook op de volgende pagina begint.

Dan is het van belang dat de laatste versie wordt gelezen en door de nieuwe bladindeling kwam ik ineens fouten tegen die niemand eerder opgevallen waren. Schijnbaar zorgt een verandering in de opmaak ervoor dat een woord ineens wel opvalt terwijl het vijf andere mensen – écht waar! – was ontgaan. Een typisch gevalletje van woordblindheid. Iemands hersenen willen bij domino en steen gewoon ‘domineesteen’ lezen terwijl het toch echt dominosteen is. Word vindt ze overigens allebei prima en zet geen rood streepje onder domineesteen.

Ik heb het eens opgezocht en één van de eerste hits op google leverde een artikel op in Trouw: … haalde hart en ziel uit de voorstelling en met het omvallen van deze centrale domineesteen donderden ook alle andere stenen om … Ook hier vulde bij het nalezen de hersenen van de redacteur de verwachting in dat er wel dominosteen móest staan.

De kunst van de achterflap

Het schrijven van een boek is al een kunst op zich, maar het maken van de achterflap is een vak apart en gaat gepaard met de grootste onzekerheden van de(ze) auteur. Hoe zorg ik ervoor dat de vlag de lading dekt, maar dat ik niet teveel van het verhaal prijsgeef? Hoe zorg ik ervoor dat de achterflaptekst aantrekt? Gelukkig zit ik bij een fijne uitgever. In Woerden geef ik tegelijk met negen andere schrijvers mijn boek uit en we maken er meteen een heel event van. Fedor (bekend van Sønderho) en ik leggen er bijvoorbeeld uit hoe je een goede thriller schrijft. Hiervoor zijn we de afgelopen weken meerdere keren met elkaar in contact geweest en we zetten voor het Boek10Event in Woerden wat moois neer.
               De achterflappen mochten we ook van elkaar beoordelen. Prachtige kritische noten leverden voor alle schrijvers waardevolle verbeteringen van de achterflaptekst op. En met trots kan ik zeggen dat mijn achterflap erg goed ontvangen is. Zo goed zelfs, dat op basis van mijn achterflap (en later het script) ‘Portland’ door Storytel is uitgekozen om als luisterboek te worden uitgebracht.

Storytel

Dat is geweldig nieuws! Aan Storytel hangen bekende stemmen en ik weet inmiddels wie mijn boek gaat inspreken; Frank Rigter. Frank is onder andere bekend als acteur in Onderweg naar morgen en als inspreker van de boeken van Peter R. de Vries.

 

Marelle Boersma

Tot slot ben ik heel blij met de aanbevelende zin van Marelle Boersma op de cover van mijn boek. Marelle is bestsellerauteur en heeft al een flink aantal boeken geschreven en is onder andere bekend van haar ‘Vertrek-thrillers’. Verhalen over Nederlandser die alles achterlaten en vetrekken naar het buitenland en zoals een thriller betaamt; dat loopt niet altijd even lekker af.

Zij schreef dat ze ‘Portland’ met veel plezier heeft gelezen. Haar quote zet ik dan ook met trots op de achterzijde van mijn boek.

Marelle Boersma, bestsellerauteur over 'Portland': 

“Een intelligente thriller vol vaart en plotwendingen. Knap debuut!