Boek voor mannen

Na het schrijfproces vraag ik altijd een professionele co-reader om het door te lezen. Ten eerste wil ik weten of het verhaal logisch en begrijpelijk is. Ten tweede wil ik weten of het de spanning genoeg vasthoudt en tot slot wil ik weten of het verrassend en uitgeefwaardig is.

Portland
Mijn co-reader zei: ‘Portland is een thriller voor mannen, maar niet voor mannen alleen. Ik heb het verhaal met plezier gelezen en geloof zeker dat dit verhaal ook vrouwen zal trekken en daarmee is het verhaal extra interessant voor de uitgever. Het zal naast vrouwen – het grote lezerspubliek, ook mannen trekken. Dubbel kans voor de uitgever.'

Undercoveragent
Ik heb lang nagedacht over die opmerking. Een thriller voor mannen, was dat de bedoeling tijdens het schrijven? Niet speciaal, toch is het schijnbaar zo op papier gekomen. En wat maakt, dat het boek vrouwen ook aanspreekt?

Tijdens het schrijfproces denk ik daar niet over na. Maar toen ik mijn eigen script nog eens doorlas, begreep ik wat mijn co-reader bedoelde. Mijn hoofdpersoon is een undercoveragent en één van de belangrijkste eigenschappen van een undercoveragent is, dat hij een sterke partner naast zich heeft staan. Een undercoveragent kan er immers niet op een belangrijk moment tussenuit knijpen, bijvoorbeeld bij een coke-deal, omdat hij die avond met zijn vrouw uit eten zou gaan. Eigenlijk kan ze nooit van hem op aan.

Vooraf
Nog voordat de opleiding van een undercover agent begint, is hij uitvoerig gescreend. Maar hij is niet de enige. Ook de mensen uit zijn omgeving zijn doorgelicht, waarbij zijn relatie uitvoerig wordt onderzocht en of hun liefde dit uitputtende werk aankan. Buitensporig veel huwelijken van agenten eindigen binnen enkele jaren door dit werk. Het resultaat is dat hij een een sterke partner nodig heeft, in 'Portland', is dat dus een vrouw.

Sterren op het doek
Bij een boek voor mannen denk ik aan een films met de bekende sterren, als Steven Segal en Kiefer Sutherland. Hierin zitten achtervolgingen en schieten, spionage, gróóts, vliegtuigen, corrupte ministers en presidenten. De nadruk ligt bij een film voor mannen minder op de interne beweegredenen van de hoofdpersoon, maar meer bij de locaties en de acties. 'Portland' daarentegen barst van de actie, maar geeft ook een mooie inkijk in het leven van een undercoveragent -en ja ook die van zijn partner.  

Een boek voor mannen? Jazeker, maar als je cadeau 'Portland' straks uitgelezen op het ligbed bij het zwembad ziet liggen, neem het ter hand en laat je niet misleiden door de titel van dit bericht. Een boek voor mannen.  

Wil je een indruk hebben van wat Ramon nog meer schrijft? Lees dan dit korte verhaal